Logo

Jak zrobić sushi

7 lutego 2024

Przewodnik dla początkujących dotyczący robienia sushi. Domowe sushi to świetny weekendowy obiad i zawsze zachwyca tłumy.

Punkty do zapamiętania

  1. Opłucz ryż sushi zimną wodą, aż woda stanie się czysta, a następnie mocz z grubsza dwie części ryżu do trzech części zimnej wody w rondlu przez 30 minut.
  2. Następnie zagotuj ryż, przykryj i gotuj przez 10 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Sprawdź instrukcje pakietu, aby uzyskać dokładne terminy.
  3. Wymieszaj ocet ryżowy i cukier.
  4. Ochłodź ryż tak szybko, jak to możliwe, rozprowadzając go na blasze do pieczenia i przykrywając lekko wilgotnym ręcznikiem.
  5. Umieść arkusz nori na macie do walcowania sushi.
    Zwilż ręce, aby zapobiec przywieraniu, a następnie podnieś garść ryżu i równomiernie rozprowadź na arkuszu nori, pozostawiając pierwszą trzecią odkrytą.
  6. Umieść cienki rząd składników wypełniających na środku ryżu.
  7. Trzymaj bliską krawędź maty, podnieś i przetocz się od siebie, zamykając wypełnienie.
  8. Upewnij się, że składniki pozostają na miejscu, a paluszki ryżowe.
  9. Zwilż górną granicę odrobiną wody do uszczelnienia. Zawiń mocno w folię spożywczą i schłodź, aż będzie jędrny.
  10. Posmaruj nóż octem ryżowym, aby zapobiec przywieraniu, i pokrój rolkę na zgrabne rundy.
  11. Podawaj z marynowanym imbirem i wasabi.
kuchnia japońska przepisy gotowanie