Przewodnik dla początkujących dotyczący robienia sushi. Domowe sushi to świetny weekendowy obiad i zawsze zachwyca tłumy.
Punkty do zapamiętania
Opłucz ryż sushi zimną wodą, aż woda stanie się czysta, a następnie mocz z grubsza dwie części ryżu do trzech części zimnej wody w rondlu przez 30 minut.
Następnie zagotuj ryż, przykryj i gotuj przez 10 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Sprawdź instrukcje pakietu, aby uzyskać dokładne terminy.
Wymieszaj ocet ryżowy i cukier.
Ochłodź ryż tak szybko, jak to możliwe, rozprowadzając go na blasze do pieczenia i przykrywając lekko wilgotnym ręcznikiem.
Umieść arkusz nori na macie do walcowania sushi. Zwilż ręce, aby zapobiec przywieraniu, a następnie podnieś garść ryżu i równomiernie rozprowadź na arkuszu nori, pozostawiając pierwszą trzecią odkrytą.
Umieść cienki rząd składników wypełniających na środku ryżu.
Trzymaj bliską krawędź maty, podnieś i przetocz się od siebie, zamykając wypełnienie.
Upewnij się, że składniki pozostają na miejscu, a paluszki ryżowe.
Zwilż górną granicę odrobiną wody do uszczelnienia. Zawiń mocno w folię spożywczą i schłodź, aż będzie jędrny.
Posmaruj nóż octem ryżowym, aby zapobiec przywieraniu, i pokrój rolkę na zgrabne rundy.